Стории

Крушки со олово, салата со арсен - загадената почва го убива населението

Автор: Билјана Зафирова
Истражување на „Република“
-Не отруа. Луѓето умираат се помлади и помлади. Постојано слушаме како на некој од комшиите му дијагностицирале рак. Јас дома имам мајка болна од рак. Се прашувам кога тоа ќе ни се случи на нас, останатите. Постојано бараме да ни се овозможи да живееме во здрава средина, да имаме чист воздух и незагадена почва и вода… Но се е залудно.

Татко ми ме продаде и ми го уништи детството

Морав да станувам рано и да ја исчистам кафеаната за да добијам појадок, a потоа во кујната помагав околу вечерата. Kако келнерка почнував да работам околу 20 часот. Во кафеаната доаѓаа гости од различна возраст, најчесто мажи.

И при вода жедни: петтина од домаќинствата немаат пристап до водовод

Автор: Сашка Цветковска
Истражување на „Новатв
„Матна е, нема раат кога врне дожд“, чичко Трајан се обидува да ја опише водата која до скоро течеше од нивните чешми во Пехчево, мал град на истокот од Македонија.

Кога името и бојата на кожата се пресуден фактор за работно место

Автор:Мери Јордановска
Истражување на Фокус

 „Дали е многу црн“, било прашањето што го поставиле раководните лица од голема македонска компанија кога требало да се вработи лице од ромска националност.

Загрижени за иднината, мечтаат за љубов

Автор: Александра Денковска
Истражување на „Нова Македонија
Првиот впечаток што го добивме за домот што се наоѓа во почетокот на калдрмата што води до гробиштата во Бутел беше вознемирувачки. Во оваа установа заедно живеат младинци со полициски досиеја и деца што потекнуваат од сиромашни семејства.

Tранссексуалците во Македонија немаат здравствени права

Автор: Соња Колевска - Делевска
Истражување на
Вест

Не смееш да избираш дали си машко или женско


Транссексуалците во Македонија не постојат за државата. Единствена дефиниција за луѓето од еден пол, а со спротивен, односно различен родов идентитет, за Фондот за здравствено осигурување е хермафродит.

Термоцентралата Осломеј сериозна закана по животот на граѓаните од околните места

Автор: Фатлуме Дервиши
Истражување на „Порталб
Термоцентралата „Осломеј“ се наоѓа во кичевската котлина и произведува електрична енергија преку согорување на јаглен, кој се обезбедува од површинскиот слој на ова место. Започна со работа во 1980 година и денес брои 780 вработени.

Автор: Горан Адамовски
Истражување на Утрински весник

(Прв дел)

goran.a1-1Општествена стигматизација врз лицата што биле во притвор, а потоа пред судот биле ослободени од вина

„Мојот шестмесечен престој во затворот во Шутка беше најлошото искуство што некогаш сум го имал во животот. Никогаш не се жалев себеси, туку моето семејство. Се прашував што ќе прават без мене. Мојата сопруга не работеше, а децата ми беа мали. Одеднаш, во еден миг ми ја снема слободата, ми ги зедоа автомобилите, парите, семејството ми остана без денар. Бидејќи сме премногу поврзани, семејството не се растури... Напротив, доби некоја сила да ја преброди оваа неволја“.

1000 до 3000 евра за етничка фотелја во администрацијата?!

Автор: Габриела Делова
Истражување на Капитал
Освен со партиски книшки, до место во администрација, барем за помалите етнички заедници се доаѓа и со финансиски средства. Истражувањето на Капитал покажува дека политичкиот пазар меѓу партиите е стигнат до тој степен не само што фрла црна дамка врз спроведување на Рамковниот договор, туку прави целосно вулгаризирање на процесот на вработување при исполнување  на принципот на правичната застапеност

Страница 3 од 3

Проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“, го спроведуваат Институтот за медиуми и различности од Лондон, Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидските организации на Македонија.

Проектот е финансиран од Европската Унија, преку Европскиот инструментот за демократија и човекови права (ЕИДХР).

euflagEUsoTEBE2

 

 

 

Оваа веб-страница е изработена со поддршка од Европската Унија. Содржината на оваа веб-страница е одговорност единствено на Институтот за медиуми и различности од Лондон и на никаков начин не ги одразува гледиштата на Европската Унија.

© 2018 Aktiv.mk. All Rights Reserved.